Recomanacions de llibres: Sexualitat infantil

Després de la Xerrada amb la Xènia Bertran, hem trobat necessari fer una recomanació de llibres per tractar la sexualitat infantil. Sigui quina sigui l’edat del teu fill o filla sempre és un bon moment per anar parlant de sexualitat, autoestima, auto-coneixement, diversitat sexual,…

PER A LES FAMÍLIES

Moltes vegades tenim dubtes de com enfrontar-nos a certes preguntes que ens fan els nens i nenes. És ben normal que ens passi quan la nostra generació gairebé no ha rebut educació sexual. Aquest recull està pensat per vosaltres: llibres per parlar de sexualitat a casa, podcast per conèixer millor la nostra pròpia sexualitat i sexualitats diverses així com un capítol del Podcast l’ofici d’educar sobre la sexualitat infantil. 

També alguns perfils d’instagram interessants per seguir

Podcast: La Revolució Sexual

'La revolució sexual' és un podcast sobre sexe, sense embuts, per a tothom i amb un mirada inclusiva

Capítol sobre sexualitat infantil

En aquest capítol del Podcast L'Ofici d'educar podreu escoltar com varis nens i nenes, així com adults parlen de la sexualitat infantil.

PER A LES NENES I NENS 0-6

Dels 0 als 6 anys, on la lectura en general no és autònoma podem fer servir les històries que llegim per parlar d’afecte, del propi cos, del que sentim, … Tot i que és complicat trobar llibres on la diversitat familiar sigui present, cal fer un esforç per trobar diferents models familiars i així també incloure’ls. Tant a No és hora de jugar com Al matí , d’hora trobarem una història molt senzilla en un àlbum de cartró dur on l’únic, però les families no són hetero-normatives. 

Un grapat de botons també ens parla de les famílies i la seva diversitat, igual que fan Familiarium i Familias de Oh!Mami Blue. 

El casament és una història sobre un boda de dues noies i un nen que imagina i juga amb la seva cosina.

PER A LES NENES I NENS 7-12

Dels 7 als 9 anys és un moment en el que comencen a tenir molt interes per conèixer el món que els envolta i les relacions socials i com funciona el cos i la reproducció. 

Entre els 9 i els 12 començaran els primers canvis corporals i hormonals, moltes nenes tindràn la menàrquia (primera regla) i alguns pocs nens la seva espermarquia (primera ejaculació +- als 12)

Pessigolles és un llibre per parlar de la masturbació i l’autoplaer. 

La regla mola és un llibre de referència per poder consultar sempre sobre la menstruació, enfocat a les nenes que viuran la seva menarquia. A partir dels 8 anys

La mia es fa gran també ens parla dels canvis a la pubertat. 

Explica-m’ho és un llibre a partir dels 10 anys on els nens fan preguntes sense cap mena de filtre i són respostes.

Snapdragon és una novel·la que inclou de forma molt natural personatges trans, a partir de 8 anys.

El cap als núvols és una novel·la on coneixem a l’Elies, que s’enamora del nou nen de classe.

A George descobrirem el seu camí per a que tothom sàpiga que és una noia. 

Teatro del cuerpo humano és un llibre divertidissim en format còmic on cada capítol està dedicat a una part del cos, un d’ells el sistema reproductiu.

Sexo es una palabra divertida es un llibre on trobaran tots els dubtes referents al sexe, la diversitat sexual,… Llibre a partir del 10 anys

El tresor de Lilith és un conte molt adaptable a qualsevol edat sobre la sexualitat. 

 

+ 12 ANYS

Mary John és una carta dedicada al amor plàtonic que mai va ser, una reflexió pròpia sobre l’amor que encantarà als joves.

Heartstopper és una novel·la gràfica sobre l’amor d’una parella de dos nois

Laura Dean me ha vuelto a dejar és una novel·la gràfica on es veu la lluita d’una noia per deixar un amor tòxic que no li fa cap bé amb una altra noia.

Llamadme Nathan és també una novel·la gràfica sobre el trànsit d’una noia cap a ser finalment Nathan.

El placer és un llibre preciosament il·lustrat de Maria Hesse que ens parla del plaer i la sexualitat.

Entérate! Una guia genial de platanomelon (si no la coneixeu és una web de productes eròtics) pensada especialment per als adolescents i les seves primeres relacions sexuals. 

 

+ RECURSOS

Xerrada amb Elisenda sexual sobre sexualitat infantil: Vídeo

Vídeo de Pediatres de ponent sobre transsexualitat infantil: Vídeo

Sobre l’abús sexual infantil: Vídeo

Canal Cyclo: Link

Anna Salvia sobre la menstruació i el sagnat lliure: Vídeo

Tallers i xerrades online Anna Salvia : Web

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *